fbpx

Egy bioboltos mindennapi kihívásai

A szentendrei Bioszféra bio-és élelmiszerboltban jártunk.

Utbert Katalin az egyik tulajdonos élelmiszermérnökként kiemelten fontosnak tartja, hogy kiváló minőségű, megbízható termékeket áruljanak boltjukban.

A Dunakanyar egyik legszélesebb választékú, 2001 óta működő, népszerű bioboltjában sok külföldről hazalátogató magyar is megfordul, mert bizonyos termékeket csak itt talál meg.

Katalint arról kérdeztük, mik a legnagyobb kihívások az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, amikkel munkája során találkozik.

“Sajnos a címkéken nagyon gyakran nem szerepel kielégítő információ. Sokszor hiányzik, vagy nehezen olvashatók az allergiára vonatkozó információk. A más termékekről való együttalkalmazás, a helyes dózis vagy az elkészítésről már nem is beszélve“.

Jelenleg egyébként kb 3500- 4500 termék van a boltjában.

A rengeteg termék megrendelése, a bónuszrendszerek követése a bolt nyereségét növelheti, ez azonban sok időt, termékismertet, rátermettséget igényel. A nagyobb gyártók sokszor csak nagykereskedőn keresztül szállítanak, a nagykereskedők pedig túl nagy letéttel dolgoznak, amit a kisebb kereskedő nem engedhet meg magának. Számos kisebb gyártó nem jut el jó néhány kereskedőhöz, mert nem tud annyi márkaképviselőt fenntartani.

Mindez azt eredményezi, hogy a termék gyártója és a kereskedők közötti hálózat nem elég hatékony. Tehát a rendelés folyamata és az információáramlás a szektorok között javítandó.

A Bioszféra az egyik első felhasználója lesz a NaturAI-IDA mobil alkalmazásnak, ami egy olyan leltár rendszert kínál, ami a terméklista és az árak mellett arról is tartalmaz információt, hogy melyik étrend-kiegészítőben mennyi és milyen hatóanyag van, és ennek hatását milyen tudományos kísérletek támasztják alá.

Az IDA a gyártókkal, kereskedelmi láncokkal és kiskereskedőkkel együttműködve egy olyan rendszer kiépítésén dolgozik, amelyben a fontos információk nem vesznek el, és a vevők által keresett termékek egyszerűen megrendelhetőek.

Az applikáció végleges változata még fejlesztés és folyamatos tesztelés alatt van, de hamarosan elérhető válik mindenki számára. Addig is kövessétek a Facebook és a weboldalunk, ahol hasznos információkkal látunk el Titeket!

Ha érdekel a történetünk iratkozz fel kampányunk hírlevelére:

https://tokeportal.hu/naturai_ida/

About the author

Leave a Reply